2015 - Tasnim Hafidz

Sunday, November 22, 2015

Dine-in: Pots & Pans, Johor Bahru

November 22, 2015 0
Dine-in: Pots & Pans, Johor Bahru
Assalamualaikum

Hi

Walaupun order dua jenis makanan je, aku tetap nak buat review sikit pasal cafe ni. Macam biasa lah, jalan-jalan cari makan bersama Afiqah and Alina. Skema habis aku taip nama penuh, haha. So, lokasi cafe ni dekat Jalan Bukit Meldrum. Landmark dia Grand Blue Wave Hotel tu. Kalau tak tau, waze je. In sha Allah jumpa. Nak dekat dua bulan aku tak balik Johor, so terpinga-pinga jugak lah bila dorang ajak makan sini. 

Aku order ikan. Alah tak ingat nama menu. Tapi lebih kurang macam ni lah. Pan seared fish with lemon butter sauce and mashed potato kot. Price dia? RM 12.90. SEDAP! Sumpah sedap. Aku suka makan ikan macam ni kot. Macam salmon contohnya. Sebab tu aku rasa sedap je. Sauce dia rasa masam-masam manis lemak gitu. Sedapnyaaa. Macam biasa telan air liur dah ni sambil menaip. 


Pan Seared Fish with Lemon Butter Sauce & Mashed Potato. RM12.90

Mac&Cheese with Chicken Samosa kot. RM 14.90

Monday, September 14, 2015

Girls obsession

September 14, 2015 0
Girls obsession
Assalamualaikum

Hi

Over tak kalau ada penyakit obses ni? Setiap kali ada je benda yang buat aku menjadi sangat obses untuk memiliki, mengguna, dan membelinya. Fuhh nafsu membuak-buak. Setiap masa asyik tengok je benda tu kat internet. Sampai termimpi-mimpi lah. Google sana sini pasal benda yang kita nak tu and try cari harga yang paling murah untuk beli. So tak rasa membazir sangat. Haha

Sebelum ni aku obsessss dengan skincare and supplement for beauty and health. Harhar. Eh tapi sebenarnya aku memang jenis manusia yang mengamalkan pengambilan supplement untuk kesihatan dan kecantikkan. So ada lah aku try Collyberry, OliCandy, AmelFawz beaute skincare and Norain skincare. Semua ni aku terpengaruh dengan orang lain. Ada yang sesuai and ada yang tak berapa sesuai. 

For this time, I am obsessed with gadget like ipod touch 6th generation and makeup things! Oh my God, last cuti sem asyik tengok review pasal ipod and makeup tutorial je kat youtube. Berangan and teringin kot nak pakai makeup. So I think this time I wanna buy some makeup and tools and learn how to apply it. Sejak makin bertambah usia ni hormon nak melawa tu makin membuak-buak. Nak melawa pun bukan sebab laki tapi more to puaskan hati sendiri and build up self confident. Tak salah kan?


Pictures credit to: Google

Makeup goals! Harap boleh dapat collection macam ni, haha. Berangan je lebih. Pakai pun tak reti lagi. Tapi boleh belajar kan. And practice makes perfect kot. Wish me luck!

Thanks for reading.

Yang terlalu obses dengan semua benda,
Tasnim





Thursday, September 10, 2015

Dine-in: Bake N Frost

September 10, 2015 0
Dine-in: Bake N Frost
Assalamualaikum

Hi

Kebarangkalian untuk consistent menaip entri baru di blog adalah sedikit. So sekali sekala je lah kita muncul dengan entri baru. Seminggu sebelum masuk semester baru, macam biasalah keluar jalan jalan cari makan. Kali ni keluar sampai ke Taman Adda Height which is known as Bake N Frost Cafe. Daymmmm sedap gila makanannya. Rasa macam why lah kita baru datang sini. Serius sedap. Highly recomended! You guys can click here for the info about the cafe.






Okay nama panjang makanan ni dah ingat ingat lupa gitu. Yang first tu tak silap Pasta Baked Chicken. The second one, rasanya tortilla wrap with fries and lastly Creamy meatball apa ntah. Haha. Kalau nak tau lebih lanjut you guys datanglah sini try sendiri their foods. Actually ada banyak lagi menu lain. Rasa tak sabar nak balik Johor nak pergi cafe ni lagi. For me, makanan kat cafe ni memang sedap sedap. Ni sambil menaip pun telan air liur. Goshh lapar pulak rasanya. 

Hope you guys enjoy this entry. Thanks for reading.

Yang tengah lapar,
Tasnim



Tuesday, June 16, 2015

Ramadan Kali Ini

June 16, 2015 0
Ramadan Kali Ini
Assalamualaikum

Hi

Tahun lepas tak silap aku, merupakan ramadan yang pertama kali aku sambut penuh bersama keluarga. Syoknya! Kalau tak, sebelum ni sambut puasa kat asrama. Memang selalu miss first ramadan. Tak dapat sambut dengan keluarga. Ada pun sekali dua lah kot. Tak ingat. Sayu je rasa kalau tak dapat sambut awal puasa dengan mereka. 

And first time lah jugak mama suruh buat kuih raya. Tudiaa, dah lama kot rumah ni tak buat kuih raya. Tempah je selalu. Sampai mixer pun tak tau kat mana, mama siap boleh beli baru. Mama teruja. Aku pun teruja sebab selain buat kuih raya, dapat tolong mama berniaga kat bazar ramadan. Dugaan niaga kat bazar. Macam macam ada, hehe

source: Google

So, tahun ni sambut puasa dengan kawan-kawan je. Nangis tepi bucu katil. Tak dapat balik rumah. Lepas tu final exam time puasa pulak tu. Ya Allah, dugaan sungguh bulan ramadan kali ni. Sahur kena masak sendiri. Itu kalau bangun masak. Kalau tak, minum ayaq kosong je lah dengan makan kurma. Eceh macam makan kurma je aku ni. Haha

Apa-apa pun. Ahlan wasahlan Ya Ramadan. Semoga ramadan kali ini membawa seribu rahmat dan keberkatan kepada kita semua.

Yang ada final exam time puasa,
Tasnim




Tuesday, June 02, 2015

Kerana Aku Perempuan Yang Tidak Cantik Itu

June 02, 2015 0
Kerana Aku Perempuan Yang Tidak Cantik Itu
Assalamualikum

Hi

Aku baru lepas baca blog AkuPenghibur.com pasal bertapa beruntungnya perempuan yang tak cantik, haha. Korang boleh tekan SINI untuk baca entri tersebut. Aku lah tu antara golongan yang kurang cantik dan aku tak kesah langsung pun. Cantik itu subjektif. Setiap orang ada definisi cantik dia masing-masing. Kekadang bagi aku benda hidup/mati tu cantik, tapi mungkin pada pandangan orang lain, ianya tak cantik pun. 

Memang betul macam apa yang dikatakan tuan blog tersebut. Tak banyak masalah pun. Tak ada siapa nak pandang, nak kacau, tak jadi tumpuan orang and rasa selamat sikit. Boleh dikatakan semua kawan aku good looking. Cantik. Putih. Kurus. Memang beza lah aku dengan mereka ni. Terkadang, rasa jugak nak jadi lawa ni. Tapi mungkin bila aku jadi "cantik", timbul pulak rasa ujub, takbur. Sebab itu Allah jadikan aku macam yang sekarang ni. Eh jangan salah faham pulak ayat aku ni. Karang ada yang twist faham benda lain. Kiraya apa yang Allah dah atur tu cukup cantik. 

Oh ya, berbalik kepada statement aku di atas, aku rasa aku tak cantik or biasa-biasa je. Kalau aku cantik, mesti takda orang yang mengejek. Masa sekolah, puas dah kena ejek ni. Dah besar pun still kena lagi. Haha. Ada yang kata, jangan bercakap dengan aku, nanti orang ingat kau cakap sorang-sorang. Sebab orang tak nampak aku. Aku gelap. Aku sedih. Tak boleh nak lupa. Benda-benda macam ni yang buat aku jadi tak bersyukur dengan apa yang Allah dah bagi. Aku beli produk tu, produk ni. Sebab nak putih, nak kurus. Tapi bila fikirkan balik, persetan je lah apa yang orang cakap ni. Dia ada mulut. Suka hati dia lah. Lama-lama berhenti lah dia. Just live your life.


source: Quotes Gram


Sekarang ni, aku menggunakan konsep, biarlah aku tak cantik. Bagi lah kat orang lain. Kalau semua cantik, siapa pulak yang nak jadi tak cantik? Ye dok. Biarlah aku jadi yang tak seberapa tu sebab ada banyak kebaikkan menjadi kurang cantik. 

Sedikit pesanan dari aku, janganlah mengejek orang yang tak cantik, gelap, gemok ni. Ingat orang tu patung ke tak ada perasaan? Dia ada perasaan. Ada rasa sedih, sakit hati diejek. Apa hak korang nak mengejek ciptaan Allah? Kena ingat, apa yang kita ejek kat orang ada balasannya. Sama ada cepat atau lambat je. Hati-hati, haha.

Yang mempunyai hati dan perasaan, 
Tasnim


Sunday, May 24, 2015

Hati Tisu

May 24, 2015 0
Hati Tisu
Assalamualaikum

Hi

Wahhhh bestnya weekend kali ni tak banyak kerja sangat. Dapat lah berehat sikit. Definisi berehat bagi aku apa lagi kalau bukan baring, tidur, makan, tengok tv, main phone and ulang balik perkara yang sama selama dua hari. Ya, dua hari. Sabtu dan Ahad. Emm. Padahal minggu depan ada test. Dasar student derhaka. Bukannya nak study awal-awal. 

Well, satu benda yang aku selalu buat untuk luangkan masa. Ok bukan luangkan, emmm habiskan masa. haa! that's it. Untuk habiskan masa yang ada, kekadang aku suka baca cerpen dekat penulisan2u.my hihi. Novel, cerpen. Dua-dua aku layan. Macam yang aku pernah bagi tau sebelum ni, aku memang kuat berangan. Ni semua salah cerpen and novel lah. Always happy ending, sweet sweet. Mula aku berangan nak ada life macam tu. Stresss!


source: Google


Oh ya cerita pasal hati tisu, yes, hati aku memang hati tisu. Nak nak kalau tengah baca cerpen or novel yang sedih. Tu dia, habis basah baju buat lap ayaq mata, hihi. Tak menahan pun lah ayaq mata ni, nak jugak buat tuan dia malu. Kejap kejap sok sek hidung bunyi sebab nak tarik nafas. Hingus block, haha. Roomate pun dah faham dah kalau tetiba diorang nak bercakap dengan aku, and aku dok lap mata dengan baju. Err tak senonohnya. Tapi nak buat macam mana, dah memang pesen senang nak menangis kalau baca cerita sedih, Tu belom lagi cerita hindustan. Tudiaa, lagi dasyat ayaq mata mengalir. hehe

So, ini merupakan salah satu perangai pelik aku. Baca cerpen pun boleh nangis, hehe. Btw, untuk bakal suami, jangan lah pelik kalau tetiba bila kita dah kahwin, saya melalak tetiba bila pandang laptop or phone. Tu mesti sebab saya tengah baca cerita sedih. Awak buat tak tahu je tau, haha.

Yang cengeng, 
Tasnim

Sunday, May 10, 2015

Sejarah dan Tidur

May 10, 2015 0
Sejarah dan Tidur
Assalamualaikum

Hi

Ada sesiapa yang suka sejarah? Anyone? Tak kesah lah sejarah negara ke luar negara ke sejarah Islam ke or apa apa yang dinamakan sejarah. Aku respect betul kalau korang minat sejarah ni. Aku tak berapa minat sejarah ni sebab bila baca je mulalah mata jadi kuyu tak bermaya bagai bunga tak disiram air. Haha. Mata aku memang selalu kuyu. Tee-heeeee

Semester ni aku kena ambil subjek Sejarah Malaysia (CTU555). Siapa Uitm dia tau lah. Sobsobssss. Tak sukanya. Banyak nak kena ingat. Tu semua fakta. Mana boleh main tibai je. Kalau dah boleh rebus buku lepas tu minum air rebusan and terus berdesup ingat semua fakta kan bagus.
Bukan apa, baru selak dua tiga muka surat mulalah menguap macam badak. Semua perkara yang selain dari baca sejarah nampak menarik. Pokok pangkalnya weekend yang ada dua hari ni pun tak mampu buat aku ingat segala fakta yang ada.

Tapi sebenarnya, Sejarah ini penting.  Dari sejarah lah kita tahu asal usul kita. Dengan sejarah lah kita boleh nak mengupgrade kan diri jadi lebih baik. Dan dengan sejarah lah kita akan cuba untuk memajukan masa depan kita. Sejarah juga mampu buat kita sedar diri. Hahaha. Yang tak sedar diri tu boleh buka buku sejarah balik and fahami betul betul (tetiba rasa motivate nak baca sejarah). Haha. Especially sejarah Islam. Indah tahu? Ok lah, nak sambung study.

Image result for history future quotes landscape
Indeed :) source: Google

Thanks for reading.

Yang tetiba rasa motivated,
Tasnim

Hectic vs Relax

May 10, 2015 0
Hectic vs Relax
Assalamualaikum

Hi

Last week. I mean, the week after my mid semester break. It was a very very hectic/busy/stressful week for me. Dia punya busy tu lain macam. Maybe sebab naik je cuti ingat ada test. Nasib hari isnin tu tak ada test tapi berturut lah jugak dari hari selasa sampai khamis. Mana nak kejar dateline nak hantar assignment lagi. Fuhhh. Tak bernafas wa cakap lu.

Tapi. Lain pula dengan minggu selepas tu. The first week of May. Relax giler. Tenang setenang tenang tenangnya. Just siapkan lab report yang tak urgent sangat. Naik pelik rasa. Haha. Dah takda benda nak dibuat sampai terkejar kejar dateline rasa lain macam pula. Hihi. Kalau tak, busy tu kadang rasa sampai terlupa nak makan (ok ini bohong).

Apa apa pun, segala minggu yang stress tu dah lepas. Kalau relax tu sekadar bonus or reward lah kot sebab dah busy sangat sebelum ni. Sekarang nak masuk week tenth. Tinggal lagi four weeks before final. Hopefully sem ni dapat buat yang terbaik and maintain a good cgpa. Hihi. Doakan aku
Anyway. Thanks for reading. Good night.


Yang menaip, 
Tasnim

Sunday, April 05, 2015

Kehidupan Rumah Sewa

April 05, 2015 0
Kehidupan Rumah Sewa
Assalamualaikum



Semester kali ni aku dengan member stay kat rumah sewa. Kitorang menyewa dekat-dekat dengan Restoran Nasi Lemak Cinta Sayang kat seksyen 7. First time ada pengalaman hidup luar kolej. Dulu masa diploma memang setiap sem duduk kolej. Cuma time degree ni, gamble sikit lah, nak merasa jugak life rumah sewa.



Ada pro and kontranya duduk rumah sewa ni, haha. Bagi aku, best je. haha. Heaven weyh. Kedai makan banyak yang 24 hours (KFC, McDonald, mapley). So pasal makan, no problem. Bab makan mana pernah ada problem. Yang bermasalah ni satu je duduk luar ni, duit lesap sekelip mata. Haiyooo, baru keluar RM50, tengok balik purse, tinggal sikit dah. Mana taknya habis cepat, kedai makan bersepah. Nak nak pulak dekat dengan segala macam butik kat Seksyen 7 ni. Homaigad, sendu I macam ni.

Susah nak berjimat. Rumah pun dekat je dengan Giant. Ha kejap-kejap pergi giant beli barang itu lah barang ini lah. But mostly makanan je yang dibeli. em em em. Asyik makanan je. Eh biarlah. dah lapar, kena makan tau. haha. Kerja duk melantak je macam ada saka je dalam badan ni. Lepas tu bebel kalau berat naik. Konflik dalaman tahu bila masuk bab nak makan banyak tapi runsing berat naik.

Hehe tapi selalunya konflik dalaman ni akan berakhir dengan makan jugak. Tak pe lah, Makan lah selagi boleh makan ye dok? Cuma jangan lah over sangat. haha. Kelakar pulak taip macam tu, padahal taip lain buatnya lain nanti. hehe. Setakat ni, aku okay je dengan kehidupan kat luar ni. Pasal transport, housemate ada bawa kereta. So just share duit minyak je dengan dia. Kalau pasal keselamatan, rumah kitorang dekat je dengan Balai Polis. Belakang rumah je. Apa-apa boleh jumpa encik polis kasi setel masalah. Duit sewa rumah pulak statusnya masih mampu bayar. Tak mahal sangat. Okay lah untuk student macam aku ni. Rumah agak selesa. Maybe sebab kitorang menyewa 8 orang je, so tak lah serabut sangat. Ha itu je kot. Apa-apa pun , I izz happy. Happy sampai bambam badan ni. haha

So, jumpa lagi nanti. Thanks for reading. Bye




Thursday, February 26, 2015

The Manhattan FISH MARKET Komtar JBCC

February 26, 2015 0
The Manhattan FISH MARKET Komtar JBCC
Assalamualaikum

Hi


Semalam, kutep tetiba je whatsapp tanya free ke tidak esok. Kalau free dia nak ajak keluar dengan pyka. Hell yeah. Dah nak habis cuti baru kitorang dapat keluar sama. Pyka pun terkejut tetiba minah ni whatsapp dia ajak keluar.

Dalam pukul 12 tengah hari amik dia dekat Kempas and terus pergi JBCC. Pyka nak makan kt restaurant ni. First time kut makan kat sini. So memang tak pernah rasa macam mana makanannya. Teringin juga nak rasa bila dua tiga kali dah lalu lalang depan restaurant ni, hahaha. Ada rezeki boleh lah makan sini. Harga dia standard lah. Kitorang order Small Grill yang ada prawns, calamari and dory fillet, chips, veggies and rice with Salmon 'n Mash. Untuk drinks, order Passionate Peach, Happiness Infusion and Ice Peach Tea.

Agak kenyang jugak makan. Bila-bila boleh datang lagi restaurant ni.

Tuesday, February 24, 2015

Idea, Ayat, Tahun Baru

February 24, 2015 0
Idea, Ayat, Tahun Baru
Assalamualaikum semua

Rasa macam dah lama sangat tak menaip. Ini bukan rasa macam dah, ini memang dah lama tak menaip entry baru. Tahun lepas, cuma ada tiga sahaja entry. kuangkuang. Tak produktif lansung jadi blogger. Kadang-kadang, bukan malas yang jadi sebab utama tak rajin update entry baru kat blog. Aku kalau boleh rasa nak menaip je setiap hari. But then, bila dah buka blog, create new entry, on the spot, tangan kaku beku tak tahu nak taip apa.

Akan ada satu perasaan tau setiap kali nak taip cerita. Dah taip-taip panjang sikit, tengok ayat macam tak kena je, delete. Backspace lah sepuluh kali. Taip lagi sekali. Backspace again. Dah bila nak habisnya. Last last, tekan button Close, haha. Habis cerita.

Ataupun, dah ada idea ni dalam kepala, baru je jari jemari yang comel ni nak sampai ke keyboard, freeze! Kaku lagi jari. haha. Tak tau pula nak buat ayat macam mana. Macam biasa lah, akhirnya blog ni terbiar sepi keseorangan takda siapa nak jenguk, hahaha. So, entry pertama kali untuk tahun 2015 ni hanya mengenai kenapa blog ni lama terbiar, hehe. Macam takda point, but suka hati lah. Nak juga publish something.

Jemput baca you all. haha